(021) 582 581   kontakt@vrtic-trogir.hr
Dječji vrtić Trogir
Dječji vrtić Trogir
header slika pcelice

U DV Maslina proveden mini projekt "Djeca čuvari baštine"

U jasličkoj skupini DV Maslina smo proveli mini projekt "Djeca čuvari baštine" obilježavajući i rođendan našem gradu Trogiru. Kroz različite aktivnosti u skupini, djeci smo pokušali približiti običaje, tradiciju i kulturu vezanu uz zavičaj u kojem djeca žive.

Upoznavajući djecu o tradicijama našeg kraja, dajemo joj na važnosti i senzibiliziramo djecu za očuvanje i daljnje prenošenje nečega što predstavlja naš kraj u kojem živimo i rastemo. Djeca su se likovno izražavala i to je njima jedna od najdražih aktivnosti i omiljenih igara.

Najbolje prenošenje tradicije svakako ide kroz glazbu – ples i pjevanje. Posjetili smo i Kud "Kvadrilja" koji se nalazi u blizini vrtića. Djeca su imala priliku upoznati trogirsku nošnju, slušati trogirsku glazbu i naučiti poneke plesne korake.

U goste su nam stigli članovi Udruge "Glazbeni razvoj" koji su uz predavanje i radionicu djeci približili glazbene instrumente. Posjetila nas je mama djevojčice iz naše skupine, profesorica glazbene kulture Maja Vidović, koja je svojim dolaskom djeci upriličila i pobliže približila glazbene instrumente.

Nastavi čitati

Posjet crkvi sv. Marte

Razvoj osjetljivosti za očuvanjem i upoznavanjem vlastite baštine započinje već s polaskom djeteta u vrtić. Kroz različite aktivnosti i igre djeci se pokušavaju približiti običaji, tradicija i kultura vezana uz zavičaj u kojem žive. U ranom periodu života važno je proučavanje neposrednog okruženja, istraživanje društvenog okoliša, upoznavanje kulturne baštine što će rezultirati razumijevanjem povijesnog razvoja i važnosti očuvanja i njegovanja materijalne i nematerijalne kulturne baštine svog užeg zavičaja.

Različitim sportskim aktivnostima pokraj crkvice sv. Marte djeca su imala priliku kroz neposredno iskustvo i doživljaj, upoznavanjem baštinskih elemenata, zadovoljiti svoje interese kroz igru i različite oblike kretanja, a sve to kroz boravak u prirodi i njen blagotvorni učinak na psiho-fizičko zdravlje djece.

Nastavi čitati

Nastup povodom Dana Grada Trogira

Skupina "Medonjice"

Magarac olitiga tovar je tvrdoglavo stvorenje. Snažan je, izdržljiv i može teški teret nosit. Ali nekad mu nije baš po volji i tada ne pomažu ni molbe ni prijetnje. Kad on odluči da neće slušati, neće ! On ukopa svoja kopita u zemlju. Možeš ga vuć ili gurat ali ga ništa ne može pomaknuti s mjesta. Može se dogoditi da ga iznenada pusti tvrdoglavost i kao da ništa bilo nije, pomaknuo se s mjesta. I opet postane drago stvorenje koje čovjeku pomaže.

Odgojiteljice: Andrijana i Ines

Skupina "Gusjenice"

Kada se od malih nogu njeguje ljubav prema svome gradu, tada sa sigurnošću možemo reći da će naš grad imati prave male čuvare !

Odgojiteljice: Marica i Danijela

Nastavi čitati

Gostovanje zubarice Sandre Kursar

Kako se pravilno peru zubi? Koja hrana je dobra za zdravlje zubića a koja ne? Što je to karijes?

O spomenutim i sličnim pitanjima razgovarala je zubarica Sandra Kursar sa djecom iz Dječjeg vrtića "Leptirić".

Nastavi čitati

U DV Sunce obilježen Dječji tjedan

U dječjem vrtiću Sunce u Žednom, od 02.10. do 06.10.2023. je bio Dječji tjedan. Naglasak smo dali na aktivnosti kojima promičemo prava djece koja su zajamčena Konvencijom o pravima djeteta i podsjeća na zajedničku odgovornost za poštivanje prava i odgovaranjem na potrebe djece.

Sa pravima djece smo se upoznali gledajući film na velikom platnu "Prava djece" i "Prava s Ruby i Jackom". Bojali smo slikovnicu o pravima i slova naših prava. Razgovarali što volimo i na što imamo pravo. Svakodnevno smo vježbati i istezali svoje male mišiće. Na igralištu igrali i pjevali pokretne igre "U Žednom je kucica" i "Care, care gospodare". Da bi bili zdravi u posjet nam je došla naša zdravstvena voditeljica koja nas je izmjerila i izvagala. Plesali smo i pjevali vesele pjesme. Na kraju smo se počastiti pizzom koju smo sami napravili.

Odgojitelji: Slavica Žaja, Anita Pralija, Ana Belas, Andrea Viljac.

Nastavi čitati

Vrtne gredice u našem dvorištu

Krajem travnja, u dvorištu vrtića Maslačak, stiglo je nešto što nas je jako obradovalo i zaintrigiralo. Postavljene su nam vrtne gredice. Ugledavši drvene okvire ispunjene zemljom, djeca su krenula s pitanjima i izjavama:

„Je li to za voće i povrće?“ (T.P)

„Moji baba i dida imaju plastenik i sve u njega sade!“ (K.B.)

„Mi ćemo sigurno nešto tu posaditi!“ (A.M.)

„I moja baba ima neke sjemenke!“ (G.S.)

Odmah sutradan krenuli smo sa sadnjom. Svaka skupina odlučila se što će posaditi i posijati. Posijali i posadili smo jagode, tikvice, bundeve, grah, salatu, rotkvice, papriku, rajčicu…

O vrtu smo svakodnevno brinuli – zalijevali sadnice, plijevili korov, pričali i pjevali našim biljkama. Svakodnevno smo primjećivali kako one zadovoljno rastu te naposlijetku i daju plodove. Radosno smo se počastili plodovima koji su bili spremni za jelo, a sve smo i fotografirali kako bismo mogli i drugima pokazati što smo uzgojili!

Nastavi čitati

Završno druženje djece i roditelja u DV Maslačak

Ove godine smo završno druženje koncipirali i osmislili na drugačiji način – kroz niz osmišljenih igara koje u sebi imaju notu malog takmičenja (u kojem se prednost daje djeci), u kojima su sudjelovala djeca sa svojim roditeljima.

Tom prilikom roditelji su imali mogućnost upoznati svoje dijete u socijalnom kontekstu koji je drugačiji od obiteljskog. Uključivanjem roditelja u druženje i igru približavamo obitelj vrtiću i vrtić obitelji. Bilo je to zajedničko sportsko druženje s roditeljima.

U vrtićkom dvorištu djeca i roditelji mogli su pokazati sve svoje vještine. Tako su se međusobno natjecali u:

  • potezanju velikog konopa (majke – očevi; dječaci – djevojčice)
  • preskakivanju velikog konopa (vijače)
  • trčanju u vrećama
  • trčanju s napuhanim balonom između koljena
  • igri „Pčelica“ – cilj: skupiti sve loptice u bojama te ih pravilno rasporediti u kantice
  • igri „Jaje u kuhači“ – igra okulomotorne koordinacije

Nastavi čitati

Projekt "Glazbena čarolija" u DV Ribola

Projekt smo započeli s upoznavanjem djece s tempom, ritmom i tonom. Kroz slikovnice, pjesme, (istraživali smo zvuk uz pomoć različite količine vode u staklenkama), te kroz skladbe smo im približili ove pojmove. Djeca su upoznala instrumente s tipkama, žičane instrumente, te puhače. U posebnu skupinu smo stavili šuškalice jer su im one najdraže.

Djeca su donosila od kuće različite instrumente, te su svakodnevno svirali, posuđivali instrumente jedni drugima. Većina djece je isprobala svirati stopalima na podnim klavijaturama. Mnogo instrumenata smo izradili uz zajedničku suradnju djece i odgojitelja (šuškalice, bubnjeve, klavir, žičane instrumente…).

U skupinu smo ugostili djevojčicu Martu M. koja nam je pjevala i svirala violinu, te tatu Ivana T. koji nam je svirao na gitari.

Kroz ovaj projekt djeca su još više zavoljela glazbu, te su svaki dan tražila glazbu na CDu, pjevala su, plesala. Slušala su različitu vrstu glazbe (klasičnu, dječju…). Naučila su da svaka skladba ne mora biti praćena tekstom. Svako dijete se uključilo prema vlastitim mogućnostima i interesu.

Nastavi čitati

Završna svečanost u DV Maslina

U p.o. Maslina, odgojna skupina "Kalendulica" obilježila je kraj pedagoške godine zajedničkim druženjem djece i roditelja.

Završnu svečanost obilježila je dječja igra, ples i svečano čašćenje, gdje smo u suradnji s roditeljima organizirali zakusku.

Djeca su izrađivala zdrave slastice, poput sladoleda od voća gdje su osim upoznavanja s procesom izrade, istraživali okuse, mirise i teksturu.

Partnerski odnosi između obitelji i vrtića, važan su element uspješnog odgojno-obrazovnog rada, kao jedan od primjera je i navedeni oblik druženja.

Nastavi čitati

1