(021) 582 581   kontakt@vrtic-trogir.hr
Dječji vrtić Trogir
Dječji vrtić Trogir
header slika pcelice

Posjet Galeriji Meštrović

U sklopu projekta "Naš veliki meštar- Ivan Meštrović", dana 6. ožujka 2024., organizirali smo posjet Galeriji Meštrović u Splitu uz stručno vodstvo muzejske pedagoginje Iris Marinović i radionicu klesanja u atelieru galerije.

Tmurno nebo, tamni oblaci, grmljavina i munje na zapadnom nebu ispratili su nas na putu prema Splitu. Djeca su bila zaista uzbuđena, sretna, puna pitanja i pozitivne energije.
U galeriji nas je dočekala odlična muzejska pedagoginja Iris za koju imamo samo riječi pohvale. Izuzetno je stručna, educirana i zanimljiva osoba. Djecu je naprosto opčinila fantastičnim pričama o majstoru Meštroviću, od njegovog ranog djetinjstva do starosti. Impresioniralo ih je što je Meštrović pješke s ocem stigao u Split, ali isto tako nije im se svidjelo što je imao dvije žene. Za svako djelo pedagoginja Iris imala je priču u pozadini, ispričanu na vrlo jednostavan i djeci prilagođen način. Djeca su je vrlo pažljivo slušala, postavljala pitanja, vrlo aktivno sudjelovala u komunikaciji. Sam obilazak trajao je oko sat vremena i za to vrijeme dječja pažnja ostala je postojana. Najveće zanimanje pokazali su za brončani kip Joba gdje su pokušali vlastitim tijelom i gestama osjetiti Jobovo raspoloženje i emociju.

Nastavi čitati

Posjet Prirodoslovnom muzeju u Splitu

DV "Maslina" skupina "Rusulice", posjetila su Prirodoslovni muzej u Splitu. Posjet je uključivao razgledavanje muzejske postave te sudjelovanje u interaktivnoj radionici o dinosaurima. Puno smo toga vidili, doznali i naučili... prvo o dinosaurima, malo o ekologiji mora i morskom životinjskom svijetu, ušli u svijet gmazova i čudnovatih kukaca.

Evo što djeca kažu o posjeti:

Ivan S. : "Meni je najbolji bio kostur dupina, velika kornjača i majur.. njega ima kod moje babe."
Irena S.: "Meni ogromna školjka, oni kukci i žabe."
Franko M.: "Svidjele su mi se zmije, gušteri… ko da su žive!"
Marta G. : "Bilo nam je super!"
Toni L.:" Meni je bilo lijepo kad smo se vozili i dinosauri."
Marta G. : "Bilo nam je super!"

Nastavi čitati

Organizirana humanitarna akcija "Dobro se dobrim vraća"

U suradnji sa roditeljima mlađe vrtićke i jasličke skupine DV Maslina organizirali smo humanitarnu akciju "Dobro se dobrim vraća" s ciljem prikupljanja prehrambenih i higijenskih potrepština za potrebite obitelji s područja Trogira, te da svako dijete od sebe daruje igračku i time usreći dijete koje si to ne može priuštiti.

Prikupljena sredstva smo uz pomoc JVP Trogir dostavili u župu Sv. Jakova na Čiovu. Primio nas je fra Ivan Jelić koji se zahvalio djeci i roditeljima na ovoj akciji. Djeca su projektom "Dobro se dobrim vraća" pronašla smisao Korizme i razmišljanju o svojim postupcima, željama, nakanama, izdržljivosti i samodisciplini kao sastavnicama njihovog odrastanja. Nastojali smo kod djece razviti humane vrijednosti (ljubav, empatiju, solidarnost, toleranciju, zajedništvo, suosjećanjem prema bližnjem koji treba pomoć, zajedništvo, osjećaj prihvaćenosti i pripadnosti).

Nastavi čitati

Održane "Male maškare" DV Maslina

Stigli dani karnevala, vrijeme smijeha, vrijeme šala. Za sve maske divni dani, veseli i razigrani... I ove godine djeca do "Maslina" nastavila su tradiciju pokladnog veselja sudjelujući u šarenoj maskenbalskoj povorci.

Zbog loše vremenske prognoze manifestacija "Male maškare" održana je u trogirskoj sportskoj dvorani, ali to nije umanjilo naše veselje kao i priliku za dobru zabavu i ples. Živile maškare!

Odgojiteljice: Vera Goleš, Vjekica Bilić, Ivana Buličić, Karla Kapov Balać, Petra Mijatović i Ljiljana Grga.

Nastavi čitati

U DV Maslina organizirana božićna radionica s roditeljima

Povodom nadolazećih božićnih blagdana u prostorijama DV Maslina odgojiteljice jasličke skupine organizirale su božićnu radionicu s roditeljima. Izrađeni su prigodni ukrasi kojima smo zajedno s djecom ukrasili božićno drvce ispred crkve sv. Jakova. Dočekao nas je župnik fra Ivan koji nas je uveo u crkvu i pokazao božićne jaslice.

Kičenjem božićnog drvca potaknuli smo djecu na njegovanje vrijednih običaja u najradosnijem mjesecu u godini, mjesecu ljubavi, mira, praštanja, darivanja, zajedništva i iščekivanja - Božića.

Odgojiteljice: Maja Balancin i Danijela Ćurić Vladić.

Nastavi čitati

U DV Maslina proveden mini projekt "Djeca čuvari baštine"

U jasličkoj skupini DV Maslina smo proveli mini projekt "Djeca čuvari baštine" obilježavajući i rođendan našem gradu Trogiru. Kroz različite aktivnosti u skupini, djeci smo pokušali približiti običaje, tradiciju i kulturu vezanu uz zavičaj u kojem djeca žive.

Upoznavajući djecu o tradicijama našeg kraja, dajemo joj na važnosti i senzibiliziramo djecu za očuvanje i daljnje prenošenje nečega što predstavlja naš kraj u kojem živimo i rastemo. Djeca su se likovno izražavala i to je njima jedna od najdražih aktivnosti i omiljenih igara.

Najbolje prenošenje tradicije svakako ide kroz glazbu – ples i pjevanje. Posjetili smo i Kud "Kvadrilja" koji se nalazi u blizini vrtića. Djeca su imala priliku upoznati trogirsku nošnju, slušati trogirsku glazbu i naučiti poneke plesne korake.

U goste su nam stigli članovi Udruge "Glazbeni razvoj" koji su uz predavanje i radionicu djeci približili glazbene instrumente. Posjetila nas je mama djevojčice iz naše skupine, profesorica glazbene kulture Maja Vidović, koja je svojim dolaskom djeci upriličila i pobliže približila glazbene instrumente.

Nastavi čitati

Završna svečanost u DV Maslina

U p.o. Maslina, odgojna skupina "Kalendulica" obilježila je kraj pedagoške godine zajedničkim druženjem djece i roditelja.

Završnu svečanost obilježila je dječja igra, ples i svečano čašćenje, gdje smo u suradnji s roditeljima organizirali zakusku.

Djeca su izrađivala zdrave slastice, poput sladoleda od voća gdje su osim upoznavanja s procesom izrade, istraživali okuse, mirise i teksturu.

Partnerski odnosi između obitelji i vrtića, važan su element uspješnog odgojno-obrazovnog rada, kao jedan od primjera je i navedeni oblik druženja.

Nastavi čitati

Tjedan zdravlja u DV Maslina

Dječji vrtić Trogir, P.O. Maslina proslavio je Tjedan zdravlja kroz travanj 2023. u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u sklopu projekta Živjeti zdravo.

Djeca su u Tjednu zdravlja sa svojim odgojiteljicama zanimljivim tjelesnim aktivnostima Svjetski dan zdravlja proslavili proučavanjem i pobližim upoznavanjem zdrave prehrane kroz pripremanje voćnih salata, zdravih sokova i izrađivanjem zdrave pizze, muffina, savijača, sortiranjem zdrave i nezdrave prehrane…

Prigodnim aktivnostima su održavali higijenu, istraživali dobre i loše higijenske navike, razgovarali o važnosti vode za zdravlje i život.

Odgojiteljice: Maja Balancin i Danijela Ćurić Vladić

Nastavi čitati

Ukrajinska bajka „Rukavica“

Još jedna zanimljiva slikovnica stiže iz skupine „Mala Škola“. Djeca su, inspirirana bajkom „Rukavica“ odlučili izraditi slikovnicu s pripadajućim štapnim lutkicama kako bi priču mogli i odigrati kao dramsku igru.

Sam tekst bajke izvrsna je vježba za usvajanje rime kao i pravilnog izgovora.

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE:
1. SLIKOVNICA 4.2 MB PDF

Uspjeh Dječjeg vrtića „Trogir“ na natječaju Hrvatskog školskog muzeja za sudjelovanje na 22. Bienalnoj međunarodnoj izložbi dječje umjetnosti Kanagawa, Japan

Djeca odgojno-obrazovne skupine odgojiteljica Vjekice Bilić i Ivane Buličić iz PO Maslina sudjelovala su na natječaju Hrvatskog školskog muzeja. Na natječaj je pristiglo 1750 radova, a Stručno povjerenstvo izabralo je 172 koja šalje na veliko finale 22. Bienalne međunarodne izložbe dječjeg likovnog stvaralaštva Kanagawa u Japan.

Tema ove međunarodne izložbe dječjeg likovnog stvaralaštva je slobodna te su odabrana dva likovna rada čiji su autori Ante Katalinić i Marta Turković

Odabrane likovne radove možete pogledati OVDJE.

Više članaka ...

1