(021) 582 581   kontakt@vrtic-trogir.hr
Dječji vrtić Trogir
Dječji vrtić Trogir
header slika pcelice

Održana radionica "Super heroji - razvrstavanje otpada i recikliranje" povodom Dana planeta Zemlje

22. travnja, Dan planete Zemlje, obilježili smo nastavljajući uspješnu suradnju s Gradskim društvom Crvenog križa Trogir. Održana je radionica "Super heroji - razvrstavanje otpada i recikliranje".

Cilj radionice je osvijestiti važnost razvrstavanja otpada i recikliranja u svakodnevnom životu i razvijanje osjećaja odgovornosti prema okolišu od najranije dobi. Voditeljice su djecu uvele u aktivnost objašnjavajući im pojam recikliranja i kroz razgovor u vidu poticajnih pitanja stekle uvid u dječje znanje. Ispričale su nam i prigodnu priču o Zemlji.

Igra "Super heroji"

Djeca se podijele u tri skupine od kojih svaka ima svoju super moć tj. sposobnost odvajanja određene vrste otpada (Papirko, Limenko i Plastikanac). Igrači svake skupine trebaju osmisliti svoj znak i isti zalijepiti na pripadajuću kutiju. Na znak voditelja, po jedno iz skupine s hrpe uzima jedan predmet koji nosi i odlaže u odgovarajuću kutiju, nakon čega se vraća do svojih suigrača i tada kreće sljedeći igrač. Pobjeđuje skupina koja prva prikupi sve predmete svoje skupine i ubaci ih u predviđenu kutiju.

Nastavi čitati

Uskrsna radionica

D.V. "Ribola", skupina "Zvjezdice" je održala uskrsnu radionicu. Djeca i roditelji su imali prilike izraditi košarice od vune, te su koristila decoupage tehniku i slikanje temperama za izradu šarenih pisanica. U galeriji slika možete vidjeti koliko su svi bili zainteresirani i kreativni.

Djeca, roditelji i odgojitelji DV "Ribola"

Nastavi čitati

Maškare u DV Ribola

Tijekom veljače djeca su se često maskirala u najdraže junake (Spiderman, Elza, princeza...). Izradila su mnoge maske u različitim likovnim tehnikama.

Dana 10. veljače u sportskoj dvorani "Vinko Kandija" predstavili su se glazbeno-scenskim nastupom "Mačak vragoljačak".

Odgojiteljice: Anamarija Bezina, Jasminka Gall Borjan, Ivana Ivić

Nastavi čitati

Posjet Muzeju grada Trogira

21. prosinca u poslijepodnevnim satima posjetili smo Muzej grada Trogira sa skupinom djece u dobi od 5 i 6 godina. Cilj nam je bio upoznati ih s kulturnom baštinom grada Trogira u muzejskom kontekstu.

Ostvarili smo suradnju s višom kustosicom Gorankom Tomaš koja je djeci predstavila muzejske eksponate na način primjeren njihovoj dobi. Osim toga, motivirala ih je na sudjelovanje svojim zanimljivim pričama u kojima je na simpatičan način napravila usporedbu života i običaja nekad i sad.

Po završetku posjeta, održana je edukativna radionica za djecu. Muzejski eksponati su kod djece pobudili interes te ih potakli na razne aktivnosti po povratku u naš vrtić.

Nastavi čitati

Večer matematike u DV Ribola

Predmatematičke vještine se trebaju poticati već u najranijoj dobi, a o stavu okoline u kojem dijete živi, ovisit će i stav djeteta prema matematici.

U Nacionalnom kurikulumu za rani i predškolski odgoj i obrazovanje, koji je službeni dokument propisan u Republici Hrvatskoj i kao takav sadrži temeljne vrijednosti odgoja i obrazovanja djece predškolske dobi, potiče se razvoj matematičkih kompetencija kod djece i stvaranje poticajnog matematičkog okruženja.

Nažalost, matematika je na "zlu glasu" i "nismo svi za matematiku", međutim smatramo da od najranije dobi dijete treba upoznati s njom te je kroz igru, koja je najprirodniji oblik učenja djece, približiti djeci i maknuti te "etikete". Zbog svega navedenog, već drugu godinu organiziramo "Večer matematike", a ista je održana dana 07.12. u prostorima našeg dječjeg vrtića. Sudjelovala su djeca s navršenih 5 i 6 godina sa svojim roditeljima.

Odgojiteljice: Anamarija Bezina i Jasminka Gall Borjan.

Nastavi čitati

Projekt "Glazbena čarolija" u DV Ribola

Projekt smo započeli s upoznavanjem djece s tempom, ritmom i tonom. Kroz slikovnice, pjesme, (istraživali smo zvuk uz pomoć različite količine vode u staklenkama), te kroz skladbe smo im približili ove pojmove. Djeca su upoznala instrumente s tipkama, žičane instrumente, te puhače. U posebnu skupinu smo stavili šuškalice jer su im one najdraže.

Djeca su donosila od kuće različite instrumente, te su svakodnevno svirali, posuđivali instrumente jedni drugima. Većina djece je isprobala svirati stopalima na podnim klavijaturama. Mnogo instrumenata smo izradili uz zajedničku suradnju djece i odgojitelja (šuškalice, bubnjeve, klavir, žičane instrumente…).

U skupinu smo ugostili djevojčicu Martu M. koja nam je pjevala i svirala violinu, te tatu Ivana T. koji nam je svirao na gitari.

Kroz ovaj projekt djeca su još više zavoljela glazbu, te su svaki dan tražila glazbu na CDu, pjevala su, plesala. Slušala su različitu vrstu glazbe (klasičnu, dječju…). Naučila su da svaka skladba ne mora biti praćena tekstom. Svako dijete se uključilo prema vlastitim mogućnostima i interesu.

Nastavi čitati

Proslava rođendana u DV Ribola

U dječjim proslavama rođendana posebno njegujemo zdrave rođendane.

Djeca rado sudjeluju u svim pripremama, vole raditi sokove, štrudele, nizati voće i izrađivati voćne štapiće. Taj dan nam je posebno prepun raznih životno praktičnih i radnih aktivnosti uz mnogo veselja, pjesme i plesa. Svako dijete bira priču, te igre koje ćemo na njegov rođendan igrati.

Odgojiteljice: Ivana Ivić i Nera Radić Žaja

Nastavi čitati

Projekt "Škole za Afriku"

U raznim aktivnostima uspoređivali smo kakav je način života kod nas, a kakav u Africi. Djeca su imala priliku iznosit svoje misli, znanja i osjećaje.

Upoznali smo se i sa afričkim životinjama i tako bogatili iskustva. Koristeći razne likovne tehnike, i kombiniranjem raznih prirodnih materijala djeca su stvarala prava mala umjetnička djela (afričke nastambe, tradicionalni afrički nakit, životinje i slično).

U suradnji sa roditeljima sudjelovali smo u Unicefovoj humanitarnoj akciji gdje smo unutar našeg vrtića napravili pravu malu humanitarnu izložbu.

Obilježili smo i Međunarodni dan prijevremeno rođene djece tijekom svih tih aktivnosti.

Djeca su tijekom sudjelovanja na projektu prije svega osvijestila važnost pomaganja drugima i na to da, unatoč svim različitostima, svi imamo jednaka prava.

Nastavi čitati

Posjet službe Civilne zaštite

Smatramo da je djecu od rane dobi potrebno educirati o izvanrednim situacijama kako bi se izbjegle ili umanjile posljedice katastrofa. Naš dječji vrtić već drugu godinu radi na projektu '"Siguran vrtić", jer nam je cilj učiniti ga sigurnim mjestom i educirati našu djecu na najbolji način. Osim suradnje s HCK-em, ostvarena je suradnja i sa Službom civilne zaštite Split čije smo djelatnike pozvali u naš vrtić.

Djeca su se aktivnim sudjelovanjem te pomoću prezentacije upoznala s jedinstvenim brojem 112. Provedena je i praktična vježba u kojoj su djeca upoznata s načinom razgovora u slučaju potrebe pozivanja broja 112.

Osim navedenog, prikazane su im zadaće žurnih službi i operativnih snaga sustava civilne zaštite; ponašanje u slučaju potresa i požara (pomoću videozapisa u kojima su na primjeren način prikazana pravila ponašanja i objašnjenja za iste, kao i opasnosti nepridržavanja pravila).

Iznimno smo zadovoljni suradnjom koja će se nastaviti na obostrano zadovoljstvo, a prije svega radi dobrobiti naše djece.

Nastavi čitati

Posjet djelatnice Udruge "Sunce"

Na radionici su djeca izrađivala "mini kompostište" u staklenci. Na dno staklenke su stavili grančice, a na njih su slagali slojeve biootpada, zemlje i raznog suhog materijala. Učili su o recikliranju i odvajanju biootpada, a svako je dijete dobilo istraživački dnevnik u kojem treba pratiti i bilježiti promjene u volumenu, mirisu i vlažnosti svog kompostera u naredna četiri tjedna.

Radujemo se nastavku suradnje.

Nastavi čitati

1