(021) 582 581   kontakt@vrtic-trogir.hr
Dječji vrtić Trogir
Dječji vrtić Trogir
header slika pcelice

Posjet Galeriji Meštrović

U sklopu projekta "Naš veliki meštar- Ivan Meštrović", dana 6. ožujka 2024., organizirali smo posjet Galeriji Meštrović u Splitu uz stručno vodstvo muzejske pedagoginje Iris Marinović i radionicu klesanja u atelieru galerije.

Tmurno nebo, tamni oblaci, grmljavina i munje na zapadnom nebu ispratili su nas na putu prema Splitu. Djeca su bila zaista uzbuđena, sretna, puna pitanja i pozitivne energije.
U galeriji nas je dočekala odlična muzejska pedagoginja Iris za koju imamo samo riječi pohvale. Izuzetno je stručna, educirana i zanimljiva osoba. Djecu je naprosto opčinila fantastičnim pričama o majstoru Meštroviću, od njegovog ranog djetinjstva do starosti. Impresioniralo ih je što je Meštrović pješke s ocem stigao u Split, ali isto tako nije im se svidjelo što je imao dvije žene. Za svako djelo pedagoginja Iris imala je priču u pozadini, ispričanu na vrlo jednostavan i djeci prilagođen način. Djeca su je vrlo pažljivo slušala, postavljala pitanja, vrlo aktivno sudjelovala u komunikaciji. Sam obilazak trajao je oko sat vremena i za to vrijeme dječja pažnja ostala je postojana. Najveće zanimanje pokazali su za brončani kip Joba gdje su pokušali vlastitim tijelom i gestama osjetiti Jobovo raspoloženje i emociju.

Između obilaska galerije i radionice klesanja imali smo pola sata pauze što se pokazalo kao mudar potez. Tih pola sata djeca su provela u slobodnoj igri i trčanju u prekrasno uređenom parku galerije.

Kada smo iza toga ušli u atelier, dječja pažnja i interes opet bili su na visokoj razini. Uz minimalne upute za rad sa klesarskim alatima, djeca su uživala u procesu klesanja vlastitih skulptura. Iako nam cilj nikad nije rezultat, već sam proces, moramo priznati da su nas radovi poprilično impresionirali. Najsretniji je bio naš Nardo (6 god.) koji je izjavio: "Ja ću biti kipar kao i Meštrović kad narastem!" Budući da je upravo on i njegov interes za prostorno-plastično oblikovanje bio poticaj za ovaj projekt, ta izjava čini se vrlo vjerodostojna.

1